E 200

Sorbinska kiselina

Prirodno sredstvo za konzerviranje. Sorbinska kiselina i njezine soli imaju široku primjenu u inhibiciji plijesni i kvasaca u velikome broju namirnica. Smatra se bezopasnom.

E 262

Natrijev acetat

Prirodno sredstvo za konzerviranje i reguliranje kiselosti. Natrijeva sol octene kiseline. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane. Smatra se bezopasnom.

E 270

Mliječna kiselina

Prirodni regulator kiselosti i sredstvo za konezrviranje. Mliječna kiselina nastaje kao proizvod anaerobne razgradnje ugljikohidrata u svim živim stanicama. Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane.

E 412

Guar guma

Prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator.
Dobiva se iz sjemena indijske biljke Cyamoposis tetragonolobus. Guar guma je po svojemu kemijskom sastavu polisaharid građen od jedinica manoze i laktoze. Neprobavljiva je tvar koja pospješuje probavu. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane. Smatra se bezopasnom.

E 415

Ksantan guma

Umjetni zgušnjivač, stabilizator i sredstvo za želiranje. Dobiva se fermentacijom kukuruznog šećera (smjesa glukoze i sukroze) uz pomoć bakterija Xanthomonas camestris. Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane. Smatra se bezopasnom.

E 450

Dinatrijev difosfat

Emulgator, tvar za rahljenje i stabilizator. Ima široku primjenu u prehrambenoj industriji (sastavni je dio praška za pecivo) pa je neizostavan u pekarskoj i slastičarskoj industriji.

E 464

Hidroksipropilmetilirana celuloza

Umjetno sredstvo za zgušnjavanje, emulgator i stabilizator. Proizvodi se kemijskom sintezom iz prirodne celuloze. Smatra se bezopasnom.

E472b

Esteri mliječne kiseline s monogliceridima i digliceridima masnih kiselina

Prirodna sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori, stabilizatori, sekvestranti, tvari protiv pjenjenja. Smatraju se bezopasnima.

E472e

Esteri monoacetilirane i diacetilirane vinske kiseline s monogliceridima i digliceridima masnih kiselina

Prirodna sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori, stabilizatori, ekvestranti, tvari protiv pjenjenja. Smatraju se bezopasnima.

E475

Natrijev stearoil-2-laktilat

Umjetna sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori i stabilizatori.
Proizvode se kemijskom sintezom iz alkohola glicerola i masnih kiselina. Smatraju se bezopasnima.

E 481

Natrijev stearoil-2-laktilat

Umjetno sredstvo za homogenizaciju masti i vode, emulgator i stabilizator. Proizvodi se kemijskom sintezom iz stearinske i mliječne kiseline. Smatra se bezopasnim.

E 500

Natrijevi karbonati

Poznatiji pod nazivom soda ili soda bikarbona. Prirodno sredstva za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, rahljenje, te tvari protiv zgrudnjavanja. Dopušteni su u ekološkoj proizvodnji namirnica. Smatraju se bezopasnima.