AOECS Moje Malo Zlato

AOECS znak dodijeljen Mojem Malom Zlatu

Na tržištu napokon imamo prvog hrvatskog proizvođača certificiranih, bezglutenskih, pekarskih proizvoda označenih sa simbolom prekriženog klasa koji je međunarodno priznat simbol za bezglutenske prehrambene proizvode. U Republici Hrvatskoj upravo taj simbol promovira Hrvatsko društvo za celijakiju, dok je na međunarodnoj razini za promociju zadužena Europska asocijacija društva za celijakiju – AOECS koja je odobrila svih 14 proizvoda Moje malo zlato.

Simbol prekriženog klasa predstavlja znak sigurnosti i integriteta koji je poznat, pouzdan i priznat od strane potrošača koji boluju od celijakije kao i osoba koje se odlučuju na odabir bezglutenskih proizvoda.

Iako su ti proizvodi prvenstveno namijenjeni osobama koje se iz zdravstvenih razloga moraju pridržavati bezglutenske prehrane, na bezglutensku se prehranu odlučuje sve više ljudi koji jednostavno žele poboljšati svoje psihofizičko stanje.

Da bi se razumjeli dinamični trendovi rasta koji se odvijaju na tržištu bez glutena, važno je razumjeti gluten i celijakiju, alergije pšenice, gluten-intoleranciju i osjetljivosti na gluten u široj populaciji. Nažalost, trendovi pokazuju i značajan porast autoimunih bolesti, sada već znanstveno dokazano u korelaciji s industrijalizacijom proizvodnje hrane.

 

AOECS Moje Malo Zlato

Naizgled jednostavan simbol nije bilo lako dobiti,  a put razvoja za Moje malo zlato bio je poprilično izazovan. U proteklih pet godina tvrtka je rasla i proširivala svoju ponudu te je bezglutenske proizvode dovela doslovce do svakog kutka države.

„Za razliku od ostalih bezglutenskih proizvoda na tržištu, mi u svojem novom specijaliziranom proizvodnom pogonu na istoku Zagreba svakodnevno pripremamo svježe proizvode. Proizvodni asortiman obuhvaća slani i slatki program svježih i smrznutih bezglutenskih proizvoda kojih trenutno ima 14 na tržištu, ali inovativne recepture i dalje isprobavamo.“, kaže Kruno Ivanković.

Da bi Moje malo zlato imalo tu vrijednu oznaku, trebali su u svoj pogon pustiti tim iz globalne tvrtke za inspekciju, provjeru, ispitivanje i certificiranje SGS Adriatica d.o.o. koji je proveo certifikacijski audit i provjeru usklađenosti prema standardu AOECS za bezglutensku hranu. Osim toga, u ovlaštenom je laboratoriju provedena analiza svih proizvoda na sadržaj glutena u proizvodu, koristeći R5-sandwich Elisa (Mendezova metoda), a provelo se i detaljno ispitivanje svih postupaka proizvodnje i porijekla sirovina sukladno dobroj proizvođačkoj praksi.

Kvaliteta prepoznata na svim tržištima

Certificiranjem, ocjenjivanjem sukladnosti, testiranjem i ispitivanjem svih naših 14 proizvoda prema najvišim međunarodnim standardima, Moje malo zlato je sada dokazano kvalitetan i siguran proizvod te vjerujem da će povećati povjerenje potrošača. Kako su sada ispunjeni zakonski propisi na globalnoj razini, tako Razvojne strategije kreću put međunarodnoga tržišta“, izjavila je direktorica Ivana Žorž koja je radno iskustvo između ostalog stekla i na mnogobrojnim međunarodnim projektima, pa je tako ova certifikacija plod prijave projekta za sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Naime, ovaj je značajni projekt prepoznalo i Ministarstvo gospodarstva te je odobrilo sufinanciranje troškova provedbe postupka licenciranja iz EU fonda u vrijednosti nešto više od 67 tisuća kuna.

Simbol klâsa—jamstvo sigurnosti

Nakon dugih mjeseci pripreme oko licenciranja svih 14 proizvoda Moje malo zlato, oni se mogu naći na policama gotovo svih hrvatskih trgovačkih lanaca u novim pakiranjima koja prikazuju simbol prekriženog klasa i broj licencije, a nalaze se i na mrežnoj stranici proizvoda koje je odobrila AOECS.

Moje Malo Zlato Kruh sjeme s AOECS certifikatomSimbol Prekriženog Klasa je registriran kao žig na razini Europske Unije i na nacionalnoj razini, ali i od strane mnogih nacionalnih društava za celijakiju koji su članice AOECS-a. Simbol je jamstvo kvalitete jer visoki standard proizvodnje jamči sigurnost tog proizvoda. Dobiti licencu Prekriženog Klasa mogu samo oni koji mogu osigurati bezglutensku proizvodnju prema standardima AOECS (Europska asocijacija društva za celijakiju).

Proizvodi obuhvaćeni AOECS Standardom su proizvedeni sa posebnom pažnjom sukladno dobroj proizvođačkoj praksi (GMP) kako bi se izbjeglo onečišćenje glutenom. Standard za Simbol Prekriženog Klasa odgovara međunarodnom standardu postavljenom od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije/Kodeks Alimentarius Organizacije za hranu i poljoprivredu, te ugrađenom u Europsko pravo, Europsku uredbu 41/2009 EC za bezglutenske prehrambene proizvode. HDC (Hrvatsko društvo za celijakiju) je član AOECS – Europske asocijacije društva za celijakiju i radi na licenciranju Znaka proizvođačima u Hrvatskoj, a u ime AOECS.

Popis Moje Malo Zlato proizvoda s AOECS certifikatom

Iskustva

Što kažu naši degustatori
Sjajni, zdravi, jako dugo svježi i ono najbolje - prefini

Marina Jurak Milaković

Probala sam sve, a najviše mi se sviđaju slastice kao što su muffini i zlatni kolač. Bombaaa su

Antonela Milašinčić

Čoko banana kolač posebno me oduševio. Njegov savršen spoj čokolade i banane neodoljivo me podsjetio na bananko slatkiše koje su moja djeca obožavala.

Jela Stefanic