E-brojevi

Svi proizvodi Moje Malo Zlato sadrže isključivo dodatke koji se smatraju bezopasnima

Kazalo E-brojeva relevantnih za pekarske proizvode. Pogledajte popis s objašnjenjima. Svježi bezglutenski proizvodi dostupni su diljem Hrvatske.

Svi proizvodi Moje Malo Zlato sadrže isključivo dodatke koji se smatraju bezopasnima.

E-brojevi su dodaci prehrambenim proizvodima poput konzervansa, stabilizatora, zgušnjivača, regulatora kiselosti itd.

Istina je da postoje potencijalno opasni E-brojevi, no oni koje koristimo u našoj proizvodnji smatraju se bezopasnima i uglavnom su prirodni dodaci koje susrećemo u svojim kuhinjama. Primjerice, limunska kiselina (limunova korica u domaćinstvu), Soda bikarbona pa čak i kurkuma označavaju se E-brojevima po međunarodnom standardu, jer su dodatak proizvodu, a ne osnovni sastojak. Da se radi o kolaču od kurkume, onda bi kurkuma bila osnovni sastojak i ne bi se označila E-brojem.

Od pekarskog proizvoda očekujemo da bude rahli i ukusan. Tu rahlost
inače daje gluten. Proizvesti zdravi, svježi, rahli i ukusan bezglutenski
proizvod je prava umjetnost. Sve to skupa ne bi bilo moguće bez primjene
bezopasnih dodataka.

Naglasimo i da naši proizvodi prvi u hrvatskoj imaju međunarodni AOECS certifikat. Znak prekriženog klasa dokaz je najvišeg standarda koji daje sigurnost kako osobama s celijakijom, tako i svima koji u svojoj zdravoj prehrani žele izbaciti gluten.

Association of European Coeliac Societies

Konzervansi

Sorbinska kiselina

E-200
Sorbinska kiselina ne uništava mikroorganizme, već samo usporava proces njihove reprodukcije, tako da prehrambeni proizvodi koji sadrže tu tvar nisu sterilni već sadrže različite skupine bakterija, uključujući one koji imaju vrlo blagotvoran učinak na ljudsko tijelo. Međutim, zbog činjenice da je njihov razvoj i reprodukcijski proces inhibiran zbog prisutnosti E200, prehrambeni proizvodi zadržavaju svježinu i izvrsnu kvalitetu mnogo duže. Riječ je prirodnom sredstvu za konzerviranje. Smatra se bezopasnom.

Natrijev acetat

E 262
Prirodno sredstvo za konzerviranje i reguliranje kiselosti. Natrijeva sol octene kiseline. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane. Smatra se bezopasnom.

Mliječna kiselina

E 270
Prirodni regulator kiselosti i sredstvo za konzerviranje. Mliječna kiselina nastaje kao proizvod anaerobne razgradnje ugljikohidrata u svim živim stanicama. Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane.

Limunska kiselina

E 330

Prirodni antioksidans, sredstvo za kiseljenje i reguliranje kiselosti, sredstvo za kompleksiranje. Prirodno se nalazi u mnogim vrstama voća. Smije se upotrebljavati u ekološkoj proizvodnji hrane.

Stabilizatori, emulgatori, zgušnjivači, tvari za zadržavanje vlage

Guar guma

E 412
Prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator. Dobiva se iz sjemena indijske biljke Cyamoposis tetragonolobus. Guar guma je po svojemu kemijskom sastavu polisaharid građen od jedinica manoze i laktoze. Neprobavljiva je tvar koja pospješuje probavu. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane. Smatra se bezopasnom.

Ksantan guma

E 415
Umjetni zgušnjivač, stabilizator i sredstvo za želiranje. Dobiva se fermentacijom kukuruznog šećera (smjesa glukoze i sukroze) uz pomoć bakterija Xanthomonas camestris. Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane. Smatra se bezopasnom.

Dinatrijev difosfat

E 450
Dinatrijev difosfat je emulgator, tvar za rahljenje i stabilizator. Ima široku primjenu u prehrambenoj industriji (sastavni je dio praška za pecivo) pa je neizostavan u pekarskoj i slastičarskoj industriji.

Hidroksipropilmetilirana celuloza

E 464
Umjetno sredstvo za zgušnjavanje, emulgator i stabilizator. Proizvodi se kemijskom sintezom iz prirodne celuloze. Smatra se bezopasnom.

Monogliceridi i digliceridi masnih kiselina

E 471
Prirodni emulgatori i stabilizatori, sredstva za homogenizaciju masti i vode, tvari protiv pjenjenja. Smatraju se bezopasnima.

Esteri mliječne kiseline s monogliceridima i digliceridima masnih kiselina

E 472b
Prirodna sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori, stabilizatori, sekvestranti, tvari protiv pjenjenja. Smatraju se bezopasnima.

Esteri monoacetilirane i diacetilirane vinske kiseline s monogliceridima i digliceridima masnih kiselina

E 472e
Prirodna sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori, stabilizatori, sekvestranti, tvari protiv pjenjenja. Smatraju se bezopasnima.

Poliglicerolni esteri masnih kiselina

E 475
Umjetna sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori i stabilizatori. Proizvode se kemijskom sintezom iz alkohola glicerola i masnih kiselina. Smatraju se bezopasnima.

Natrijev stearoil-2-laktilat

E 481
Umjetno sredstvo za homogenizaciju masti i vode, emulgator i stabilizator. Proizvodi se kemijskom sintezom iz stearinske i mliječne kiseline. Smatra se bezopasnim.

Kalcijev stearoil-2-laktilat

E 482
Umjetno sredstvo za homogenizaciju masti i vode, emulgator i stabilizator. Proizvodi se kemijskom sintezom iz stearinske i mliječne kiseline. Smatra se bezopasnim.

Regulatori kiselosti, tvari za sprečavanje zgrudnjavanja

Natrijevi karbonati

E 500
Poznatiji pod nazivom soda ili soda bikarbona. Prirodno sredstva za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, rahljenje, te tvari protiv zgrudnjavanja. Dopušteni su u ekološkoj proizvodnji namirnica. Smatraju se bezopasnima.