Konzervansi

E-200

Sorbinska kiselina
Sorbinska kiselina ne uništava mikroorganizme, već samo usporava proces njihove reprodukcije, tako da prehrambeni proizvodi koji sadrže tu tvar nisu sterilni već sadrže različite skupine bakterija, uključujući one koji imaju vrlo blagotvoran učinak na ljudsko tijelo. Međutim, zbog činjenice da je njihov razvoj i reprodukcijski proces inhibiran zbog prisutnosti E200, prehrambeni proizvodi zadržavaju svježinu i izvrsnu kvalitetu mnogo duže. Riječ je prirodnom sredstvu za konzerviranje. Smatra se bezopasnom.

E 262

Natrijev acetat
Prirodno sredstvo za konzerviranje i reguliranje kiselosti. Natrijeva sol octene kiseline. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane. Smatra se bezopasnom.

E 270

Mliječna kiselina
Prirodni regulator kiselosti i sredstvo za konzerviranje. Mliječna kiselina nastaje kao proizvod anaerobne razgradnje ugljikohidrata u svim živim stanicama. Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane.

E 330

Limunska kiselina

Prirodni antioksidans, sredstvo za kiseljenje i reguliranje kiselosti, sredstvo za kompleksiranje. Prirodno se nalazi u mnogim vrstama voća. Smije se upotrebljavati u ekološkoj proizvodnji hrane.

Stabilizatori, emulgatori, zgušnjivači, tvari za zadržavanje vlage

E 412

Guar guma
Prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator. Dobiva se iz sjemena indijske biljke Cyamoposis tetragonolobus. Guar guma je po svojemu kemijskom sastavu polisaharid građen od jedinica manoze i laktoze. Neprobavljiva je tvar koja pospješuje probavu. Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane. Smatra se bezopasnom.

E 415

Ksantan guma
Umjetni zgušnjivač, stabilizator i sredstvo za želiranje. Dobiva se fermentacijom kukuruznog šećera (smjesa glukoze i sukroze) uz pomoć bakterija Xanthomonas camestris. Dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane. Smatra se bezopasnom.

E 450

Dinatrijev difosfat
Dinatrijev difosfat je emulgator, tvar za rahljenje i stabilizator. Ima široku primjenu u prehrambenoj industriji (sastavni je dio praška za pecivo) pa je neizostavan u pekarskoj i slastičarskoj industriji.

E 464

Hidroksipropilmetilirana celuloza
Umjetno sredstvo za zgušnjavanje, emulgator i stabilizator. Proizvodi se kemijskom sintezom iz prirodne celuloze. Smatra se bezopasnom.

E 471

Monogliceridi i digliceridi masnih kiselina
Prirodni emulgatori i stabilizatori, sredstva za homogenizaciju masti i vode, tvari protiv pjenjenja. Smatraju se bezopasnima.

E 472b

Esteri mliječne kiseline s monogliceridima i digliceridima masnih kiselina
Prirodna sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori, stabilizatori, sekvestranti, tvari protiv pjenjenja. Smatraju se bezopasnima.

E 472e

Esteri monoacetilirane i diacetilirane vinske kiseline s monogliceridima i digliceridima masnih kiselina
Prirodna sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori, stabilizatori, sekvestranti, tvari protiv pjenjenja. Smatraju se bezopasnima.

E 475

Poliglicerolni esteri masnih kiselina
Umjetna sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori i stabilizatori. Proizvode se kemijskom sintezom iz alkohola glicerola i masnih kiselina. Smatraju se bezopasnima.

E 481

Natrijev stearoil-2-laktilat
Umjetno sredstvo za homogenizaciju masti i vode, emulgator i stabilizator. Proizvodi se kemijskom sintezom iz stearinske i mliječne kiseline. Smatra se bezopasnim.

E 482

Kalcijev stearoil-2-laktilat
Umjetno sredstvo za homogenizaciju masti i vode, emulgator i stabilizator. Proizvodi se kemijskom sintezom iz stearinske i mliječne kiseline. Smatra se bezopasnim.

Regulatori kiselosti, tvari za sprečavanje zgrudnjavanja

E 500

Natrijevi karbonati
Poznatiji pod nazivom soda ili soda bikarbona. Prirodno sredstva za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, rahljenje, te tvari protiv zgrudnjavanja. Dopušteni su u ekološkoj proizvodnji namirnica. Smatraju se bezopasnima.