EU projects

Moje malo zlato

Development projects

Project name:
Certificiranjem Simbola Prekriženog Klasa do povećane konkurentnosti

Short description of the project:
Razvojne strategije d.o.o. are the first producers of bakery products in Croatia to hold the standards of AOECS - the Association of European Celiac Society.

Licencirani Simbol Prekriženog Klasa predstavlja znak sigurnosti i integriteta koji je poznat, pouzdan i priznat od strane potrošača koji boluju od celijakije kao i osoba koje se odlučuju na odabir bezglutenskih proizvoda. U Republici Hrvatskoj upravo taj simbol promovira Hrvatsko društvo za celijakiju, dok je na međunarodnoj razini zadužena organizacija AOECS. Simbol je jamstvo kvalitete i sigurnosti jer svi proizvođači koji ga žele koristiti moraju zadovoljiti visoke standarde proizvodnje.

Standard za Simbol Prekriženog Klasa odgovara međunarodnom standardu postavljenom od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije/Kodeks Alimentarius za hranu i poljoprivredu ugrađenom u Europsko pravo.

Association of European Coeliac Societies logo
Association of
European Coeliac Societies

Certification of Compliance:
HR20/2532

Download the certificate
Association of European coeliac Societies Gluten-free certification
Image

The project

Simbol Prekriženog Klasa je registriran kao žig na razini Europske Unije i na nacionalnoj razini, ali i od strane mnogih nacionalnih društava za celijakiju koji su članice AOECS-a. Simbol je jamstvo kvalitete jer visoki standard proizvodnje jamči sigurnost tog proizvoda. Dobiti licencu Prekriženog Klasa mogu samo oni koji mogu osigurati bezglutensku proizvodnju prema standardima AOECS (Europska asocijacija društva za celijakiju).

Proizvodi obuhvaćeni AOECS Standardom su proizvedeni sa posebnom pažnjom sukladno dobroj proizvođačkoj praksi (GMP) kako bi se izbjeglo onečišćenje glutenom. Standard za Simbol Prekriženog Klasa odgovara međunarodnom standardu postavljenom od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije/Kodeks Alimentarius Organizacije za hranu i poljoprivredu, te ugrađenom u Europsko pravo, Europsku uredbu 41/2009 EC za bezglutenske prehrambene proizvode. HDC (Hrvatsko društvo za celijakiju) je član AOECS – Europske asocijacije društva za celijakiju i radi na licenciranju Znaka proizvođačima u Hrvatskoj, a u ime AOECS.

Za ispunjenje zahtjeva međunarodne revizije, provedene su sljedeće aktivnosti:

  1. Kemijsko ispitivanje i analiza proizvoda koristeći R5-sandwich Elisa (Mendezova metoda)
  2. Certifikacijski neovisni audit i provjera usklađenosti prema standardu AOECS
  3. Izdavanje simbola i broja

Total project value: HRK 67,690.40
Amount co-financed by the EU: HRK 57,536.84

The project was implemented in the period: from 23.09.2019. to 03/22/2020.

Contact for more information:

Ivana Žorž
RAZVOJNE STRATEGIJE d.o.o.
Production line Moje malo zlato
Tel: +385 1 561 6934
ured©razvojne-strategije.hr