Rokovi trajanja hrane

Rokovi trajanja hrane

Jeste li ikada primijetili dvije različite oznake na deklaraciji prehrambenih proizvoda: “Najbolje upotrijebiti do” i “Upotrijebiti do”? Pitate se što znače i zašto su različite?

Najbolje upotrijebiti do

Oznaka “Najbolje upotrijebiti do” označava datum do kojeg proizvođač jamči najbolju kvalitetu hrane, okus i nutritivnu vrijednost. Nakon tog datuma, proizvod se i dalje može konzumirati, ali mogu se očekivati promjene u okusu, mirisu, izgledu i/ili konzistenciji hrane. Važno je napomenuti da će hrana i dalje biti sigurna za konzumaciju pod uvjetom da se čuvala prema uputama na ambalaži i da ambalaža nije oštećena.

Ova hrana može se konzumirati i nakon isteka roka trajanja, no potrošači trebaju donijeti odluku na temelju vlastitih osjetilnih iskustava s proizvodom.
Hrana označena s “Najbolje upotrijebiti do” smije se prodavati i distribuirati nakon isteka datuma, pod uvjetom da je sigurna, a odgovornost za to snosi subjekt u poslovanju s hranom koji proizvod stavlja na tržište izvan roka trajanja. U takvom slučaju, hrana s istekom roka trajanja mora biti jasno označena i odvojena od istih proizvoda kod kojih rok trajanja nije istekao, a potrošači moraju biti obaviješteni da se radi o hrani s istekom roka trajanja.

Naši proizvodi nose oznaku “Najbolje upotrijebiti do”, što znači da ih možete koristiti i nakon isteka roka trajanja, pod uvjetom da imaju dobre senzorske karakteristike i bili su skladišteni prema uputama na deklaraciji.

Upotrijebiti do

S druge strane, oznaka “Upotrijebiti do” označava datum do kojeg proizvođač jamči sigurnost hrane i očuvanje deklarirane kvalitete proizvoda. Nakon tog datuma, hrana se smatra nesigurnom za konzumaciju i ne smije se prodavati, distribuirati ili konzumirati, osim ako se hrana podvrgne dodatnom postupku/procesu koji je čini sigurnom, kao što je kuhanje ili zamrzavanje. Hrana označena s “Upotrijebiti do” mora biti potpuno smrznuta (do središta) prije isteka datuma, kako bi se zaustavio istek roka, a naknadno se može odmrznuti i koristiti. Sa “Upotrijebiti do” se najčešće označavaju proizvodi kao što je meso.

Značaj razumijevanja rokova trajanja

Nerazumijevanje i nerazlikovanje značenja datuma minimalne trajnosti “Najbolje upotrijebiti do” i “Upotrijebiti do” dovodi do povećanja rizika od konzumacije nesigurne hrane i povećanog otpada hrane. Prema procjeni Europske komisije, gotovo 10 posto od ukupne količine od 88 milijuna tona otpada hrane generiranog svake godine u Europskoj uniji može se povezati s oznakama datuma na hrani.

Savjeti za produljenje roka trajanja kruha

Kako ne bi doprinijeli ovim brojkama, kruh možete zamrznuti, što predstavlja izvanrednu metodu za značajnije produljenje njegove trajnosti. Ako vam je potrebna samo manja količina kruha, ostatak možete čuvati u zamrzivaču i izvaditi potrebnu količinu nekoliko sati prije obroka. Ovaj ispravan način rukovanja kruhom ne samo produljuje njegovu trajnost, već također doprinosi smanjenju otpada hrane.

Često nas pitaju treba li čuvati kruh u hladnjaku. Važno je napomenuti da se to ne preporučuje, jer to može rezultirati dehidracijom i smanjenjem kvalitete.
Zbog toga sve veći broj pojedinaca prepoznaje koristi naših kruhova obogaćenih sjemenkama uljarica (lan, suncokret i buča) koje, osim što poboljšavaju njegovu nutritivnu vrijednost, također produljuju svježinu, omogućujući konzumaciju čitavog kruha bez bacanja. Tako i mi dajemo mali doprinos održivosti u prehrani.

AUTORICA:

Ivana Čondrić

Prehrambena tehnologinja Moje malo zlato

Literatura:

Iskustva

Što kažu naši degustatori
Sjajni, zdravi, jako dugo svježi i ono najbolje - prefini

Marina Jurak Milaković

Probala sam sve, a najviše mi se sviđaju slastice kao što su muffini i zlatni kolač. Bombaaa su

Antonela Milašinčić

Čoko banana kolač posebno me oduševio. Njegov savršen spoj čokolade i banane neodoljivo me podsjetio na bananko slatkiše koje su moja djeca obožavala.

Jela Stefanic