Za koga su
proizvodi bez glutena?

Za sve ljude koji brinu o svome zdravlju!

Osobe s celijakijom, autoimuni, vrhunski sportaši i svi koji žele živjeti
zdravije i imati više energije. Bez glutena (i laktoze) - bez problema.

Osobe s celijakijom

i svi koji pod svaku cijenu moraju izbjegavati gluten
Divider 1

Celijakija je kronična bolest tankog crijeva do koje dolazi zbog netolerancije na gluten. Unose li osobe koje boluju od celijakije namirnice koje sadrže gluten, resice tankog crijeva se oštećuju, probava se uništava te se pojavljuju različiti simptomi koji imaju negativan utjecaj na opće stanje organizma.

Nepodnošenje glutena znači da ga imunološki sustav prepoznaje kao napadača i stvara antitijela na isti, međutim u svojoj hiperaktivnosti ne identificira samo gluten kao neprijatelja, već napada i crijevne resice, čime se stvara podloga za celijakiju, Crohnovu bolest, sindrom iritabilnog kolona. Ukoliko celijakija ostane neprepoznata, i oboljela osoba nastavlja konzumirati gluten, može dovesti i do brojnih teških komplikacija, a u najgorem slučaju do malignih bolesti.

U prosjeku prođe više od 10 godina od pojave prvih simptoma do dijagnoze. Prema procjeni Ružice Lah, predsjednice Hrvatskog društva za celijakiju, samo je 3.000 do 5.000 dijagnosticiranih osoba, što je svega 8-10% oboljelih.

Jednako veliki problem je što velika većina dijagnosticiranih osoba nema
sveobuhvatnu potporu za ‪ ‎liječenje‬ striktnom zdravstvenom ‪dijetoterapijom.
Za osobe koje boluju od celijakije, ključno je osigurati adekvatan unos vlakana,
te su stoga sastojci poput lanenih i suncokretovih sjemenki, psilijuma i inulina neizostavni u baznom tijestu naših proizvoda.

Kruh bez glutena, muffin  i kava

Autoimuni

i svi koji imaju preporuku izbjegavati gluten
Divider 1

Znanost sve više priznaje da brojne bolesti mogu biti povezane s prehrambenim čimbenicima. Tu nije riječ o uobičajenim alergijama, već o jedinstvenim simptomima za svakog pojedinca za koje nitko točno ne zna kako i zašto nastaju. Usprkos velikoj različitosti navedenih bolesti, gluten kod svih njih može biti i glavni uzrok ili samo uzrokovati pogoršanje postojećih simptoma, a godine obilaženja liječnika u potrazi za rješenjem može se izbjeći već izbacivanjem glutena iz prehrane.

Znanstvena istraživanja su ukazala na snažnu povezanost nepodnošljivosti glutena iz žitarica i sa autoimunim bolestima. Tako su brojni znanstvenici zaključili kako je oštećenje probavnog trakta uslijed nepodnošljivosti glutena uzrok autoimunim bolestima, kao što su na primjer dijabetes tipa 1, lupus, poremećen rad štitnjače i dr.

Naime, stvore li se jednom antitijela na gluten, svaki put kad i najmanja količina glutena dospije u naš probavni sustav tijelo ga prepoznaje kao strano tijelo i aktivira imunološki sustav.

No problem je i što su proteini glutena slični našim proteinima u tijelu, od kojih su građeni organi, vezivno tkivo, hormoni, živci, žlijezde itd., stoga antitijela koja imaju zadatak uništiti gluten, uništavaju i naše dijelove tijela, ne prepoznajući koji su strani proteini, a koji naši vlastiti.

Poražavajuća je činjenica da postoji toliko puno znanstvenih istraživanja koja pokazuju vezu između nepodnošljivosti glutena i velikog broja autoimunih bolesti, a da to u kliničkoj praksi uopće nije poznato i priznato.

Dovoljno je znati da podvrgnu li se osobe na bezglutensku dijetu, automatski prestaje autoimuno uništavanje tkiva koje uzrokuje kronične bolesti, a tijelo se samo regenerira i liječi.

Kruh bez glutena, muffin  i kava

Sportaši

Osobe koje se profesionalno bave sportom, i teže k vrhunskim rezultatima
Divider 1

Studije sve više pokazuju kako je bezglutenska dijeta zdrava ne samo za osobe oboljele od celijakije, koje u organizam ne smiju unositi gluten, već i za sve one koje su odlučile reći NE industrijskoj prehrani punoj boja i konzervansa. Istraživanja su pokazala kako bezglutenska prehrana nema samo probavne, nego i mentalne prednosti te da su se oni koji su ju koristili osjećali znatno bolje.

Bezglutensku prehranu koristi i najbolji svjetski tenisač i trenutno jedan od najboljih sportaša na svijetu - Novak Đoković. U svojoj knjizi „Serviraj za pobjedu“ govori o tome kako je takva prehrana pozitivno utjecala na njegove sportske rezultate.

Raste broj atletičara i triatlonaca koji prelaze na bezglutensku prehranu. Andrew Steele iz Velike Britanije, atletičar koji se natječe u disciplini od 400m, samo je jedan od mnogih sportaša koji otvoreno progovaraju o poboljšanju svojih rezultata i zdravlja nakon uvođenja bezglutenske prehrane.

Razlog se krije, dakako, u kemijskim procesima u našem organizmu. Naime, tretiranje današnjih modernih gladijatora - profesionalnih sportaša s prehranom na bazi ugljikohidrata, a posebice žitarica, remeti njihovu baznu kiselost i metabolizam, s naglaskom na metabolizam stvaranja energije. Rezultat tog procesa je narušen metabolizam inzulina i za negativnu posljedicu ima debljanje i umanjenje eksponiranja tjelesnih performansi. Iz tog razloga je za sportaše krivi način prehrane jednak katastrofi.

Kruh bez glutena, muffin  i kava

Svi ostali

Osobe koje ne osjećaju da im gluten smeta, ali su svjesne da do toga može doći, te znaju koliko je štetan
Divider 1
Gluten je povoljan i lako dostupan, a industrijskim namirnicama daje formu, volumen i kompaktnost. Iz tog razloga ga proizvođači hrane, na nesreću mnogih celijakičara, rado i obilato koriste. Na žalost, gluten je postao sastavni dio prehrambenih boja, konzervansa i aditiva, stoga se lako može naći u namirnicama u kojima ga nikada ne biste očekivali.

Prehrana bez glutena, koja je postala kao modni hir, stvara krivu sliku o težini problema koje takva prehrana može spriječiti. Problem je što su ljudi nedovoljno informirani o takvoj vrsti prehrane te se događa da na spomen bezglutenske hrane zauzimaju negativan stav pun nepovjerenja.

Bezglutenska prehrana namijenjena je svim osobama koje su osviještene o prehrani i žele je unaprijediti te osobama koje su senzibilizirane prema činjenici da postoje određene namirnice koje su glavni alergeni u prehrani, a koje značajno utječu na naše zdravlje. Gluten to itekako jest.

Prelazak na bezglutensku prehranu potiče nas, između ostalog, da izbjegavamo industrijski prerađenu hranu, da pažljivije biramo namirnice u svojoj kuhinji te na taj način indirektno rezultira kvalitetnijim obrocima. Gluten i nije tako teško izbjeći umanji li se unos žitarica, a prehrana fokusira na povrće i voće uz primjerenu količinu mesa i ribe.

Kruh bez glutena, muffin  i kava
Divider
Naravno tu su i pekarski proizvodi Moje malo zlato koji mogu upotpuniti svakodnevnu bezglutensku prehranu te biti „lijek“ vašem tijelu i užitak vašem duhu! U slast!

Iskustva

Što kažu naši degustatori
Sjajni, zdravi, jako dugo svježi i ono najbolje - prefini

Marina Jurak Milaković

Probala sam sve, a najviše mi se sviđaju slastice kao što su muffini i zlatni kolač. Bombaaa su

Antonela Milašinčić

Čoko banana kolač posebno me oduševio. Njegov savršen spoj čokolade i banane neodoljivo me podsjetio na bananko slatkiše koje su moja djeca obožavala.

Jela Stefanic